fbpx

Foto: Don’t Be Negative Foto

Viva las Vega!

På Helgeland får Mariell i pose og tursekk. Omgivelsene vi bor i på Helgeland er i særklasse. Mariell hadde ikke noe valg. Hun måtte tilbake.

Joda. Visst er det fint å bo i Oslo med alt en større by har av tilbud. Urbane vibber og et godt kollektiv-tilbud.  Men i lengden holdt ikke det for Mariell Kolsing, opprinnelig fra Rana. Etter noen år i hovedstaden ble lengselen for stor, både for henne og kjæresten Frode som hun møtte i studietiden.

Sommeren 2019 bokser Mariell Kolsing mastergrad i klinisk ernæring ved universitetet i Oslo. En drøm går etter mye hardt arbeid i oppfyllelse, hun kan titulere seg som autorisert klinisk ernæringsfysiolog. Kjæresten har også papirene i orden som utdannet fysioterapeut og personlig trener.

Mulighetene i Oslo burde være mange, men nord lokket på paret. Alt var så hektisk i sør, det var dyrt å bo, mye å betale på.

– Folkene. Naturen. Familie. Venner. Vi savnet det. Siden jeg er fra Mo og Frode fra Vega var det knotete og dyrt å komme seg nordover ofte nok.

Mariell har moren, faren og stefaren på Mo i tillegg til masse venner. Nå har hun i tillegg opparbeidet seg mange nære og kjære på Vega. Foto: Don’t Be Negative Foto

 

Hjem til Helgeland

Etter hvert ble de 100 prosent sikre på at de måtte flytte. Til mer tid med familien og de menneskene de er mest glade i, til flere turer og mer natur og umiddelbar nærhet til fjell og hav.

Første stopp ble Bodø. Her ventet jobb hos Stamina helse hvor Mariell ble ansatt som teamleder for rehabilitering av sykelig overvekt, Frode fikk seg arbeid som personlig trener.

Våren 2020 kommer de seg endelig helt til Helgeland da Frode kaprer stillingen som fysioterapeut på helsehuset på Vega. To var da også blitt til tre og det føltes ekstra fint å kunne flytte til kjærestens hjemsted med lille Filip.

Mariell hadde dessuten tatt den modige avgjørelsen om å starte egen bedrift: I høst så Helgeland Ernæring dagens lys og 31-åringen tilbyr nå kostholdsveiledning til innbyggere på hele Helgeland. Tjenestene omfatter konsultasjoner, oppfølging, foredrag og kurs. Hun er en av få med denne utdannelsen i regionen, for de er kun fem i alt. Fire er tilknyttet Helgelandssykehuset.

–  Jeg utreder, diagnostiserer, forebygger sykdom og gir råd og veiledning. Det kan være relatert til diabetes, hjerte og karsykdommer, blodtrykk, allergier, matintoleranse , spisevansker, nyre og leversykdommer. Det er et stort spekter, og kliniske ernæringsfysiologer er eneste gruppe autorisert helsepersonell som er utdannet til dette. Jeg jobber ikke bare med syke, idrettsutøvere kan for eksempel også trenge råd om helse og kosthold. Jeg leier lokaler på Vega helsehus og har god dialog med de andre der.  Frode er en god sparringspartner og gir meg input på regnskap og drift. Faglig er vi også et godt team.

– Helgeland har et stort potensiale og her får både jeg og kjæresten jobbe med det vi er utdannet som. Vi drømmer også om å starte opp noe sammen en dag, sier 31-åringen. Foto: Don’t Be Negative Foto

 

Ut av komfortsonen

– Er det skummelt å satse på egen virksomhet?

– Kjempeskummelt.  Men jeg vil påstå det er et behov for meg, og håper Helgeland vil ha denne kompetansen og dette lavterskeltilbudet.

Mariell er ikke så glad i direkte fokus på seg selv, men med ny bedrift er det ikke tid for å gjemme seg under en fjærestein. Så hun har overvunnet egen frykt og hoppet ut i det.  Instagramkonto og hjemmeside er på plass og hun er stadig i kontakt med ulike legekontorer og treningssentre. Logoen preges av et av de karakteristiske fjellene på Vega: Gullsvågfjellet.

Mariell har satset på egen bedrift på Helgeland. Allerede har hun opparbeidet seg et knippe kunder, men målet er å gjøre tilbudet enda bedre kjent og utvide kundekretsen ytterligere. Foto: Don’t Be Negative Foto

– Det er viktig at folk vet tjenesten finnes, så jeg må gjennom en slags eksponeringsterapi og går utenfor komfortsonen min.  Men det er dette jeg elsker å gjøre, så det er ei fin erfaring og veldig artig. Nå har jeg kunder fra både Vega, Rana og Brønnøysund. Jeg er overraska, for jeg trodde det skulle ta lengre tid.

 

Friskuser midt i verdensarven

Mariell lever som hun predikerer og trener en god del på fritiden, løper og trener styrke. De cirka 6500 øyene, holmene og skjærene i kommunen står på Unescos liste over verdensarven, så det finnes vel knapt mer vakre omgivelser å holde seg i form i. Kulturlandskapet er unikt.

– Vi er glade i å være ute og er vel egentlig noen friskuser. Jeg gleder meg til å vise frem Vega til venner i Oslo som ikke har vært nord for Trondheim. De har gått glipp av mye.

Mariell har ennå ikke hatt Oslo-venner på besøk. – Men mange uttrykker ønske om å komme hit. De synes det ser utrolig fint ut og jeg gleder meg til å vise dem hva Helgeland har å by på. Jeg føler de går glipp av mye, sier Mariell. Foto: Don’t Be Negative Foto

I tillegg til trim spes det på med kafé- og tapasvisitter på Verdensarvsenteret, barselgruppe, familietreff og besøk til en stadig økende bekjentskapskrets. Skal man slå ut håret litt ekstra er middag med vennegjengen på Vega havhotell et godt alternativ. Den anerkjente kokken Jon Aga kan smak og god stemning, de store matopplevelser finnes ikke bare i storbyene, Helgeland har mye å by på også her.  Mariell liker dessuten å svinge seg over grytene selv når anledningen byr seg. Etter hvert som Filip blir større venter kajakkturer i den blå uendeligheten og enda flere spektakulære toppturer med en utsikt de fleste kan misunne oss helgelendinger.

Temposkiftet fra Oslo er mer enn merkbart, synes Mariell.

– Det er ikke sånt jag, det er mindre folksomt og mindre støy. Mindre prestasjonspress og mindre fokus på det ytre. Det er deilig, og dette er ting jeg før ikke tenkt betydde så mye som det gjør. Vi har folk på vår egen alder her, samtidig er det sosialisering med flere generasjoner enn jeg er vant med. Det er en stor forskjell fra livet i Oslo. Der bodde vi trangere, nå har vi ikke nok møbler til å innrede huset. Det er meget god boltreplass på alle vis, og boligprisene er atskillig lavere enn i Oslo og Bodø.

 

Kjærlighets-JA på Vega?

Først når Mariell bodde borte lærte hun altså å sette mer pris på Helgeland, det hun tok litt for gitt har nå den største verdi.

– Jeg får ro i sjela på Vega. Det er veldig mange hyggelige folk på Helgeland og jeg gjør det jeg liker best. Jeg får i pose og sekk. Alle sier hei til meg her. Det er veldig koselig at folk har tatt oss så godt i mot og jeg føler meg også godt ivaretatt av kommunen. Nå blir det spennende å se om vi klarer å sysselsette oss nok over tid og blir skikkelige vegværinger. Så lenge jeg både kan bo og jobbe på Helgeland, så kan jeg ikke drømme om noe mer!

Hjertet banker for kjæresten Frode, sønnen Filip og egen bedrift på Vega. Og kanskje blir det med tiden bryllup i øyriket. Foto: Don’t Be Negative Foto

Eller litt mer, muligens. Egentlig skulle Mariell og Frode gifte seg i Danmark sist sommer. Det satte Covid-19 en stopper for. Og kanskje var det skjebnen. Kanskje er det Helgeland som skal være bakteppe for den store begivenheten som ble satt på vent.

– Vi elsker begge Helgeland og skulle gjerne giftet oss her bare vi finner et lokale eller et sted som egner seg godt nok. Hvem vet, kanskje det blir Helgelandsbryllup snart.

Du. På Facebook står det forresten fortsatt at bostedet ditt er Bodø?

– Åh, det må jeg rette med en gang!

 

Sjekk ut Helgeland Ernæring på nett og instagram!

Helgeland Ernærings nettside

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Helgeland Ernæring (@helgelandernaering)

Se også: Flasketuten peker på: Kristian og Nesna

Siste artikler

Vi respekterer ditt personvern

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Send inn ditt arrangement

1. Kontaktinformasjon vil ikke være synlig på arrangementet, og brukes kun av oss for å ta kontakt med deg om nødvendig.
2. Ditt arrangement vil bli evaluert før det publiseres.
3. Ved å benytte deg av vårt kontaktskjema, godtar du våre personvernvilkår.