fbpx
Nordvær

Foto: Nordvær - Eric Ryan

Vil være med å farge Helgeland

Flytte til Herøy? Ja! Det var en enkel avgjørelse for Eric Ryan fra Alaska og Marte Nordgård Ryan fra Trøndelag.

Pandemien ga paret muligheten til å teste ut livet nært det de liker aller best – naturen. Selvfølgelig ble de værende i fargene på Helgeland.

– Vi kan padle og dykke fra hagen vår! Sier Eric (30) begeistret.

Marte (29) hadde tilbragt ferier på familie-småbruket Nordvær i Herøy kommune under oppveksten, men det var i tilværelsen med hjemmekontor på øya at ideen om å bo der permanent kom, og ikke ville gi slipp. For halvannet år siden flytta paret nordover fra Trondheim. De satser alt på oppstart av egen bedrift.

Nordvær

Eric Ryan og Marte Nordgård Ryan bor endelig der de trives best – midt i naturen. Foto: Anniken Zahl Furunes

Når internasjonalt marked

Eric, som er geolog, og Marte, som er ingeniør, bor i huset Martes oldemor vokste opp i. Familien har alltid hatt et sted her, og Marte og Eric satser nå på å drive småbruket videre med dyrking av grønnsaker. Men det er ikke bare det de skal leve av; neste sommer kommer en 51 fots katamaran til gårds. Akkurat nå er den under bygging i Bordeaux, Frankrike.

Nordvær

En slik båt blir grunnlaget for drifta på Nordvær. En 51 fots katamaran – ekstra stødig med god komfort. Foto: Lagoon Catamarans

Planen med bedriften Nordvær er å tilby charterturer til havs kombinert med gode matopplevelser. Komfort står i høysetet. Turene kan vare opp til ei uke, og vil innebære at gjestene både fanger sin egen mat som senere tilberedes om bord, og også får besøke matdestinasjoner på Helgeland. Drivkrafta til å skape noe eget er sterk, og paret har fått hjelp på veien med støtte blant annet fra Næringsfondet i Herøy kommune og Innovasjon Norge.

– Det er et stort marked for turer som dette internasjonalt. Vi har et fantastisk område her nord, og ønsker å gjøre noe som tar utgangspunkt i nettopp det, forteller Marte og Eric.

De ser for seg sesongbaserte naturopplevelser og matopplevelser, med utgangspunkt i gjestenes ønsker.

– Vårsesongen kan vi tilby ski og seiling, høsten er det nordlys, vinteren nordlys og hval. Vi har fine sesongvariasjoner, sier Eric.

Nordvær

– Vi kan padle og dykke fra hagen vår! Sier Eric begeistret. Foto: Nordvær – Eric Ryan

Knytter sammen steder og folk

Selv om begge hadde jobbene med seg fra Trondheim, ble trangen til å skape noe på Nordvær stor. Det har vært givende å komme til Herøy og Helgeland.

– Vi benytter oss av lokale ressurser, samarbeidspartnere og naturen. Her bruker vi det som allerede er etablert som en plattform for reiselivsbedrifta vår, uten flere permanente inngrep. Derfor falt valget på båt som base for turistene, som vi skal ta rundt hele Helgelandskysten. Vi ønsker å knytte steder og folk sammen på måter som ikke er vanlig, sier Marte.

Det mangler ikke på gode samarbeidspartnere.

– Den store positive overraskelsen da vi flytta hit var alle de fine folka å samarbeide med her. Det er så mye kunnskap rundt omkring!

Paret har akkurat åpnet for booking for turer fra og med juli neste år. På sikt ser de for oss at dette skal bli en heltidsjobb.

– Det er noe vi jobber mot. Det er ingen 8-16 jobb, og det er så gøy! Læringskurven er bratt med ny bedrift og småbruk, men det er veldig fint, sier Eric.

Alder ikke viktig

Det var naturen som tok Marte og Eric til Nordvær, men etter hvert som de er blitt kjent med folk har de oppdaga at de har fantastiske sambygdinger! Alder er ingen hindring på små steder. På Herøy blir de nemlig invitert i 80-årsdag, og inn på kaffe og vafler til noen som er dobbelt så gamle som dem selv. På butikken snakker alle med alle.

– Vi er venner med de som brenner for det samme som oss, å utvikle ideer og bruke naturen. Da spiller det ingen rolle hvilke alder folk er i. Det er dessuten veldig trygt her, sier Eric som er vokst opp i en storby i Alaska, og som aldri har opplevd lignende frihet før.

– I en storby har vi all verdens valg og muligheter. Her må vi ta det som er og gjøre det beste ut av situasjonen. Her møter vi likesinnede. Det er faktisk svært givende, sier Marte, og viser blant annet til Skolo og gründerne der, som holder til i nabolaget. Skolo er ei tidligere skole på øya, renovert med stor omtanke av Remi Fagervik og Ingrid Erøy. Her kan du nå overnatte, spise, besøke butikk og en liten bokhandel.

– Remi og Ingrid har vært viktige for oss. Å se noen som har gjort det før, driver, satser og lykkes – det gjør at vi tør å satse, slår Eric og Marte fast.

Sjekk ut www.nordvaer.com!

Nordvær

Foto: Vegard Aasen

Siste artikler

Vi respekterer ditt personvern

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Send inn ditt arrangement

1. Kontaktinformasjon vil ikke være synlig på arrangementet, og brukes kun av oss for å ta kontakt med deg om nødvendig.
2. Ditt arrangement vil bli evaluert før det publiseres.
3. Ved å benytte deg av vårt kontaktskjema, godtar du våre personvernvilkår.