fbpx
Nina inne i industrihallen til Alcoa Mosjøen

Stortrives på Helgeland

De kom fra Nærøy og Kristiansand, møttes i en judoklubb i Trondheim og nå har de stiftet familie i Mosjøen. Alcoa var bedriften som sørget for at Georg og Nina Helene ble helgelendinger.

– Mye tilfeldigheter, men akkurat nå trives vi veldig bra, sier Georg Brandtzæg og Nina Helene Omdahl.

Januarlyset er grått og flatt, men inne i den gamle funksjonærboligen på Olderskog er det varmt og lyst. Midtpunktet er sju måneder gamle Edvard som på mange måter har snudd tilværelsen på hodet for paret.

NTNU OG JUDO

Men først, tilbake til start. En start som begynner i Trøndelag og Vest-Agder. Trønderen Georg fattet tidlig interesse for teknikk, ingeniørfag og strøm. Hvilket førte ham til NTNU i Trondheim.

Dit kom også Nina Helene, en sørlending med samme fascinasjon for realfag, kjemi og biologi. Noe som etter hvert ble penset inn på et studie innen kjemisk prosess-teknikk.

Det var judoklubben som ble møtepunktet. Georg har alltid vært interessert i den japanske kampsporten. Nina Helene på sin side hadde vært hektet på karate, men tenkte at det kunne være spennende å prøve noe nytt.

Vi spoler fort fremover, hvor en nyutdannet prosessingeniør Nina Helene får jobb på Alcoa i Mosjøen, på et tidspunkt hvor Georg fortsatt har noen måneder igjen av utdanningen.

Og det er her tilfeldighetenes spill nok en gang trer i kraft, for via diverse folk ble Alcoa oppmerksomme på at det var en ledig elektroingeniør tilgjengelig. Kort tid etterpå var Georg og Nina Helene blitt helgelendinger.

HJØRNESTEINSBEDRIFTEN

De går inn i rekken av flere generasjoner som har blitt trukket til Mosjøen av ”Verket”. En historie som begynte i 1958. Da Norges skulle gjenreises var ren og billig kraft nøkkelen til nye arbeidsplasser.

Kringsatt av fjell og omkranset av et summende høyspentnett ble Mosjøen, på linje med Sauda, Sunndalsøra og Mo i Rana, et arnested for en hurtigvoksende industri.

I dag er Alcoa en topp moderne og verdensomspennende bedrift hvor miljøet står i fokus og det leveres aluminium av ypperste kvalitet. I tillegg er det etablert en egen anodefabrikk inne på området. I årene som kommer skal Alcoa satse betydelig, noe som er god nytt for lokalsamfunnet.

Portrett av Nina Helene

TRIVELIG LOKALSAMFUNN: – Mosjøen er en trivelig by og den er omkranset av en fantastisk natur, fastslår Nina Helene Omdahl.

SPENNENDE HVERDAG

Det betyr også spennende oppgaver for Georg og Nina Helene. Georgs jobb er tredelt:

•          Drift- og vedlikehold av verkets høyspentnett og likeretteranlegg

•          Optimalisering av energiforbruket

•          Prosjektarbeid i forbindelse med at produksjonen skal øke med 33.000 tonn over de neste seks årene

– Alt handler om lagarbeid, hvordan klarer vi å spille hverandre gode, sier Georg.

Når man vet at Alcoa i Mosjøen alene bruker 2,5 prosent av hele den norske strømforsyningen, vil selv små forbedringer gir store uttellinger.

Portrett Georg

FASCINERT AV STRØM: Georg Brandtzæg fattet tidlig interesse for teknikk, ingeniørfag og strøm. En utdanning på NTNU førte til jobb på Alcoa i Mosjøen.

OPTIMALE PROSESSER

Akkurat nå er Georg hjemme i pappapermisjon med Edvard, mens Nina Helene akkurat har kommet seg tilbake i arbeidstøyet. Som prosessingeniør handler det mye om å ha et kontinuerlig blikk på produksjonen, sørge for at hvert eneste ledd er strømlinjeformet slik at kvaliteten blir optimal.

– Det som er så flott med Alcoa er at du som ny blir tatt i mot med åpne armer og de setter stor pris på nye tanker. Filosofien er:  – Hei, du er nyutdannet, du har helt sikkert med deg verdifull kunnskap som vi kan dra nytte av.

Nina på jobb

FLOTT JOBB: – Det er utrolig spennende å få være en del av miljøet på Alcoa, sier prosessingeniør Nina Helene Omdahl.

AKTIVE I NÆRMILJØET

Paret har også tatt med seg judo-interessen til Mosjøen og begge er aktive i den lokale klubben. Men hva er det med judo som er så fascinerende?

– I konkurranser har du kun deg selv å stole på, dette er jo det motsatte av lagsport. Samtidig har judo sterke innslag av disiplin og verdier, noe som gjør det til langt mer enn bare en kampsport, sier de to.

Nina og baby på judotrening

DEN SKAL TIDLIG KRØKES…: Mye kan tyde på at også lille Edvard kommer til å bli en habil judo-utøver. Her sammen med mamma Nina Helene på trening. Foto: PRIVAT

Som også har rukket å forelske seg i den fantastiske naturen som ligger rett utenfor stuedøra.

– Det har blitt mange fine turer, overnatting i telt, kajakk-kurs og fisking.

Men akkurat nå er det som sagt lille Edvard som bestemmer timeplanen. Mat, bleieskift og søvn setter dagsorden.

Og fremtiden?

– Så lenge vi trives, så blir vi.

Nina og Georg på fjelltur

FORELSKET I NATUREN: Nina Helene Omdahl og Georg Brandtzæg har vært flittige bruker av den vakre naturen på Helgeland.

 

Siste artikler

Vi respekterer ditt personvern

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Send inn ditt arrangement

1. Kontaktinformasjon vil ikke være synlig på arrangementet, og brukes kun av oss for å ta kontakt med deg om nødvendig.
2. Ditt arrangement vil bli evaluert før det publiseres.
3. Ved å benytte deg av vårt kontaktskjema, godtar du våre personvernvilkår.