fbpx

Foto: Helene Gardeur

Jaktet på hverdagsgleden – Helgeland ble svaret

Hva gjør deg glad? Det var spørsmålet som førte Thomas Henri Gardeur og Anita Valrygg fra Paris og København til Handnessøya.

Vi trengte tid til å puste

For det skulle vise seg at svaret på akkurat det spørsmålet var ei lita øy, på en gård med våningshus, fjøs, låve, verksted og sommerfjøs, hav- og skogutsikt. Et liv preget av enkelhet og ro, med et nært forhold mellom beboerne på øya og naturen rundt dem.

 

To års prøvetid

Paret er samstemte. Storbylivet slet dem ut med sine mange tilbud, enorme trafikk og store folkemengder. Selv om det føltes helt rett å være gårdbrukere på Handnessøya nå, har det vært en lang prosess å komme dit. Thomas er oppvokst i Paris,  og Anita på Gruben i Rana. Fra Paris gikk flyttelasset til København, der Anita fortsatt har sitt arkitektkontor Valrygg Studio.

–        København var litt mer chill, sier Thomas.

Men siden Anita har en ting for øyliv, og etter hvert dyrking, ble ikke København chill nok.

–          Jeg fattet interesse for dyrking, men jeg hadde ikke mulighet til å plante det jeg dyrka i jorda. Det ble en tankevekker for meg. Vi fant ut at vi skulle teste ut livet på Helgeland i to år. Nå er vel disse to åra egentlig gått, smiler Anita.

Det å leve i nær kontakt med naturen gir en sterk følelse av tilhørighet og forbindelse med omgivelsene.


Selv om gården på Handnessøya er liten, er det plenty plass til å dyrke slikt som passer til øyas klima og jordsmonn. Fiske og høsting av skalldyr fra havet rundt øya, samle bær og andre ville vekster, er også mulig rett utafor stuedøra.

–          Å være selvforsynt gir en følelse av stolthet og uavhengighet. Det å leve i nær kontakt med naturen gir en sterk følelse av tilhørighet og forbindelse med omgivelsene, sier Anita.

Høres fint ut, ja? Anita og Thomas har gjort det mange drømmer om. En viktig refleksjon på veien hit har, i tillegg til hva gjør deg glad, vært hva er nok?

–          Ved å fokusere på de tingene som virkelig betyr noe for oss, kan vi øke livskvaliteten, redusere påvirkninga vi har på miljøet, og få mer frihet og økonomisk stabilitet. Det er ikke så vanskelig som folk tror, sier Thomas.

–          Når vi legger mindre vekt på materielle ting og heller fokuserer på relasjoner, erfaringer og personlig utvikling, kan vi øke tilfredsheten i livet, fortsetter han engasjert.

 

 Vi er blitt så godt tatt imot. Å bygge nettverk her går veldig fint.

Her kommer øya deres inn i bildet. Hiver du deg på ferga fra Nesna er Handnessøya en halvtime unna. Når du går i land er du i lokalsamfunnet til 60 handnesøyværinger.

Et tettere samfunn, med færre mennesker og mindre avstander mellom beboerne fører til et sterkere sosialt bånd og en følelse av fellesskap og samarbeid.

–          Jeg har allerede vært på to folkemøter, der vi driver og planlegger øyas framtid. Vi har yoga tre ganger i uka, og her er flere økologiske gårdsbruk. Her har vi truffet dyktige folk med samme interesser som oss. Og vet du hva, på butikken har de et skilt med bursdagene til alle som bor på øya! Der måtte vi skrive oss opp med en gang vi flytta hit, smiler Anita fornøyd.

–          Vi er blitt så godt tatt imot. Å bygge nettverk her går veldig fint, sier Thomas.

De mener at det beste med Helgeland, er at det er så mange kule små steder rundt omkring, både lokalsamfunn og bedrifter, i tillegg til bysentrene. Her er nærheten til naturen helt spesiell.

 

Her lever vi i økosystemet

–          I store byer er folk helt fjerna fra det. Da er det lett å miste en forståelse av vår plass i verden og vårt ansvar for å ta vare på miljøet. Her har vi så tett kontakt med økosystemet at det er lett å ta det for gitt. Tenk den kantarell-sesongen vi hadde her i høst i Paris – det hadde vært en kamp om disse godene! Nærheten til økosystemet er et stort privilegium alle vi som bor her deler. Det er viktig at vi verdsetter det, sier Thomas.

Det høres ut som om at Helgeland har bestått parets toårs-test. Deres veier møttes da Anita skaffa seg en enveisbillett til Frankrike, og havna på festival i en fiskerlandsby. Via København, til Handnessøya – der lykken er å spekulere i om fjøset skal bli arkitektkontor, eller kanskje bakeri?

Her er mulighetene mange.

 

Bildedryss:

 

Siste artikler

Vi respekterer ditt personvern

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Send inn ditt arrangement

1. Kontaktinformasjon vil ikke være synlig på arrangementet, og brukes kun av oss for å ta kontakt med deg om nødvendig.
2. Ditt arrangement vil bli evaluert før det publiseres.
3. Ved å benytte deg av vårt kontaktskjema, godtar du våre personvernvilkår.