fbpx

Fra turen min til Tomsskjelven den helgen jeg hadde jobbintervju og forelsket meg i naturen i nord.

Helgepraten med Espen

Operasangeren Espen på 31 år fulgte skjebnen til Nesna og stillingen som distriktsmusiker. Her forelsket han seg i naturen, og er nå aktuell med en helt egen musikal.

Helgelendingen Espen Alvim Gomperud er opprinnelig fra Drammen, men kapret en lukrativ stilling som distriktsmusiker i Nesna Kommune. Han er raringen uten bil på Helgeland, som suser rundt på el-sykkelen sin, mens han produserer en musikal om sentraliseringspolitikk.

Hvordan endte du opp på Nesna?

– Jeg er utdannet operasanger fra NTNU i Trondheim, og tok på meg frilansoppdrag de årene jeg var der. Plutselig kom jeg over en stilling som distriktsmusiker i Nesna kommune, og jeg husker at jeg tenkte at jeg måtte være klar hvis det plutselig dukket opp en slik stilling igjen. Derfor tok jeg ett år med praktisk pedagogisk utdanning, og da jeg var ferdig lyste de faktisk ut stillingen på nytt igjen. Det var en følelse av at dette var litt skjebnebestemt. Nå jobber jeg 50% som kulturskolelærer og 50% som musiker. Det er en veldig fin jobb hvor jeg har stabil og trygg lønn, men også stor kunstnerisk frihet. Det er også fint å få mulighet til å jobbe med barn og unge, og se at musikkinteressen deres blomstrer.

Musikal for alle penga

– Jeg jobber for tiden med en musikal, eller en omstillingsmusikal som jeg har valgt å kalle det. Jeg har gjort et forsøk på å ta temperaturen på Nesna, og hovedspørsmålet i musikalen er om en skal fortsette å kjempe i motbakke eller om en skal innse at gresset er grønnere et sted hvor storsamfunnet jobber med deg, og ikke mot deg. Det er absolutt reelle problemstillinger som blir tatt opp, og jeg ser for meg at dette er en historie som kan fortelles flere steder. Tematikken er meget aktuell og ikke minst viktig, og det er en interessant og kreativ måte å fortelle om hvilke utfordringer distriktene har, sammenlignet med de større byene. Det blir premiere 18. juni, så får vi håpe at det blir mulighet for at vi får satt den opp i flere byer, både på Helgeland og i resten av landet.

Kjøp billetter her

Fra en konsert i Trondheim i 2018 som jeg regisserte, produserte og selv var med i.

Hva er din favorittårstid på Helgeland?

– Det er veldig lett å si sommeren. Da er det ferie, og her i nord får vi endelig lys. Jeg husker at det var rart å dra til Drammen igjen på sommeren, fordi det var mørkt om nettene. Et lite tips til de som flytter til Nord-Norge er at man burde ha med seg persienner, hvis ikke kan det bli lite søvn på sommeren. Det er litt morsomt å bo her, for på vinteren klarer man ikke å stå opp fordi det er mørkt hele tiden, og på sommeren får man ikke sove fordi det er lyst hele tiden. Det skal nevnes at å miste nattesøvnen til fordel for den fantastiske midnattssola ikke akkurat er det verste som har skjedd meg. Det er bare noe helt spesielt med norsk sommer, og jeg er virkelig en forkjemper for å oppdage og bli kjent med sitt eget lands kriker og kroker.

Helgelandstipset: Espens fire favorittøyer

– Jeg har jo blitt han raringen som ikke har bil på Helgeland, men det fungerer overraskende godt. Jeg har selvfølgelig investert i en el-sykkel, og det er veldig lett å suse rundt omkring på den, spesielt på alle de nydelige øyene som vi har her i nærheten. Hver øy har en helt egen personlighet.

Hugla er en nydelig øy rett i nærheten av Nesna. Øya er veldig idyllisk med sine mange sauer som beiter rundt omkring.

Handnesøya er et lite øysamfunn hvor de er veldig opptatt av økologisk jordbruk og generelt veldig frie folk.

Træna er også en spesiell øy. Jeg husker jeg dro på Trænafestivalen for å bli kjent med helgelendingene, men da jeg kom dit oppdaget jeg fort at her var det jo bare oslohipstere som var på et skikkelig eventyr. Koselig var det uansett!

Tomma er dramatisk med veldig mye natur på en liten øy. Det er overraskende mye å oppleve på den lille øya, og det er helt fantastisk å gå opp på fjellet Tomskjelven. Da har man hele Helgeland for sine føtter, og det kjennes helt magisk ut. Jeg ser den fra soveromsvinduet, og det var dit turen gikk når jeg var på jobbintervju her. Solnedgangen fra den kvelden har brent seg fast for å si det sånn!

Mer om Nesna og Nesnaøyene finner du her!

Selv om sommeren er favoritten er jeg også glad i en fin skitur i nye og ne. Her er jeg på skitur i Jotunheimen.

Hva er det beste med Nesna?

– Det er noe veldig sjarmerende med å bo på et litt mindre sted. Folk her er ekte og ærlige. Det blir jo fort en snakkis hvis man skiller seg litt ut eller hvis det har skjedd noe drama. Vi har en side på Facebook hvor folk som bor her deler litt forskjellig. Så var det en gang noen la ut et bilde av en telefon som lå gjenglemt på en benk midt i sentrum, og slik ble telefonen ble funnet av eieren. Hvis man kan skrive på en offentlig side om at det finnes en gratis telefon på akkurat denne benken, og den ligger der når eieren kommer for å hente den. Da er det ikke mye elendighet her på Nesna. Det er liksom de små tingene som egentlig betyr så mye. Det er også veldig fint å få høre fra mannen i gata at det man driver på med er bra. For her følger alle med, og alle er oppdaterte på siste nytt, både på godt og vondt.

Jeg og Anna Anita opptrer på en julekonsert i 2019, i Hemnes kirke.

Hva gjør Helgeland til et bedre sted?

– Det er nettopp dette med lokalengasjementet. Det henger sammen med at folk jobber i motgang og at de blir motivert av det. Det er veldig interessant hvor sterkt Helgelandsidentiteten står, og hvor mye den kan bety når man skal få ting til å skje på stedene her. Folk har det med å klage litt, men jeg har erfaring med at folk klager fordi de bryr seg, og det er et slikt engasjement som får ting til å skje. Folk her er flinke til å rope ut. Selv med de avstandene som er her merker jeg at det er bra samarbeid i kulturbransjen på Helgeland. Det er villighet til å få ting til å skje, til å lykkes, særlig i motgang, og det er veldig inspirerende og ikke minst smittsomt.

Siste artikler

Vi respekterer ditt personvern

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Send inn ditt arrangement

1. Kontaktinformasjon vil ikke være synlig på arrangementet, og brukes kun av oss for å ta kontakt med deg om nødvendig.
2. Ditt arrangement vil bli evaluert før det publiseres.
3. Ved å benytte deg av vårt kontaktskjema, godtar du våre personvernvilkår.