fbpx

VAKKER RO: – Det er noe helt spesielt med helgelandskysten. Lyset, fargene og roen, sier Maren Saedi. Her på Myken. Foto: Marthe Thu

Full frihet i havgapet

Hvordan ender en kostymedesigner-utdannet gudbrandsdøl fra Lillehammer opp som nærbutikk-driver på Myken og Selvær? – En lykkelig tilfeldighet, svarer Maren Saedi.

Maren har alltid vært opptatt av teater og gikk på dramalinjen på videregående. Men etter hvert fattet hun større interesser for det som skjedde bak scenen.  Det førte til tre års studier i Oslo. Våren 2018 sto hun ved et aldri så lite veiskille. Etter totalt fem år i Oslo ble spørsmålet: – Hva nå?

 

HOPPET UT I DET

– Jeg var lei av store byer, hadde lyst til å gjort noe helt annet. Flørtet med tanken om å flytte til den svenske landsbygda.

Det var da hun så annonsen. Om at de trengte en bestyrer til nærbutikken på Myken. Maren, som aldri hadde vært i Nord-Norge, slo til.

Oktober 2018 av hun på plass. Overgangen fra Oslo med 680.000 innbyggere til Myken med 12 fastboende var dramatisk. Og svært positiv:

– Jeg møtte vennlige, fargerike og svært inkluderende folk. Jeg ble også fort kjent med de som bodde på øyene rundt. Og om sommeren skyter jo folketallet i været.

IDYLL I HAVGAPET: Selvær funkler som en liten diamant der den ligger på den unike helgelandskysten. Foto: Marthe Thu

 

BRATT LÆRINGSKURVE

Maren hadde litt erfaring fra en klesbutikk i Oslo, men det var noe hel annet å få ansvaret for logistikken innen dagligvare. Læringskurven var bratt, men hun storkoste seg på jobb. Pusset opp lokalene og serverte kaffe og vafler.

– En slik nærbutikk er også et sosialt samlingssted. Mange steder er den limet i bygda og bistår også med hjemkjøring varer til de som ikke så lett kommer seg ut av boligen sin.

SOSIALT KNUTEPUNKT: Selvær Handel er ikke bare en viktig nærbutikk, den fungerer også som et sosialt knutepunkt i det lille kystsamfunnet. Foto: Marthe Thu

 

FRA TEATER TIL SELVÆR

I januar i år dro hun til Drammen for være med på Brage-teaterets barneforestilling ”Snackie”. Den skulle ut på veien i regi av Den Kulturelle Skolesekken, men ble, som mye annet, stanset av korona-viruset.

Og ved nok en korsvei dukket det på nytt opp en butikk-mulighet i det helgelandske havgapet, denne gangen på Selvær.

– Folketallet firedoblet seg, fra 12 til 50 fastboende. Så vi kan trygt snakke om en solid progresjon i min dagligvare-karriere, ler Maren.

INSPIRERENDE OMGIVELSER: Som en person som har utdannet seg innen det kreative og visuelle, setter Maren Saedi finner Maren Saedi mye inspirasjon i det helgelandske øyriket. Foto: Marthe Thu

 

NÆRBUTIKK-BOK

I april i år var hun på plass bak disken på Selvær Handel. En butikk som holder åpent to timer om dagen. I og med at dette ikke er en heltidsjobb, får Maren tid til andre prosjekter. Ett av dem er en bok om norske nærbutikker.

– Dette i nært samarbeid med Marthe Thu som er fotografen bak det hele. Vi har plukket ut 30 butikker over hele Norge som vi skal dokumentere. Men akkurat nå er dette lettere forsinket på grunn av virus-situasjonen.

Du kan lese mer om prosjektet her.

Og nettopp korona-utbruddet har satt fokus på hvor viktig det er med gode, små nærbutikker.

– Kanskje er dette tiden å anerkjenne betydningen av levedyktige mindre lokalsamfunn? For hvis alt skal sentraliseres og effektiviseres gjennom reformer blir vi alle pushet nærmere hverandre – og nå får vi vel erfare hvor viktig og sunt avstand også kan være, sier Maren.

FORFATTER-DUOEN: Fotograf Marthe Thu (t.v.) og Maren Saedi skal reise Norge rundt for å dokumentere 30 nærbutikker. Foto: Marthe Thu

 

EN EKTE HELGELANDSPATRIOT

Hva blir så veien videre? Maren har ikke spikret noen planer, hun blir på Selvær inntil videre. Gudbrandsdølen har blitt en vaskeekte helgelandspatriot:

– Dette er en region hvor det er plass til alle. Du kan styre tempoet selv og trenger du bistand finnes det kreative ildsjeler over alt.

Bare det å kunne dra ut med båten og fiske sin egen middag er noe 26-åringen har lært å sette enormt stor pris på, selv om hun etter eget utsagn sliter med å få ordentlig tak på selve sløyinga.

Med så mange muligheter, både praktiske og kunstneriske, er ikke Maren Saedi i tvil om hvordan hun vil oppsummere Helgeland:

– Et sted der det er plass til hele deg!

FISKELYKKE: Maren setter stor pris på å kunne dra ut og fiske sin egen middag. Foto: Marthe Thu

 

Siste artikler

Vi respekterer ditt personvern

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Send inn ditt arrangement

1. Kontaktinformasjon vil ikke være synlig på arrangementet, og brukes kun av oss for å ta kontakt med deg om nødvendig.
2. Ditt arrangement vil bli evaluert før det publiseres.
3. Ved å benytte deg av vårt kontaktskjema, godtar du våre personvernvilkår.