fbpx
Ølflasker peker på Kristian som ligger på gulvet

Flasketuten peker på: Kristian og Nesna

Raus og Visit Nesna skaper vekst ved porten til paradis, eller Helgelandskysten som Kristian også kaller det.

Av og til er det en god forretningsstrategi å la humla suse. Det gjør blant at flasketuten nå peker på Nesna, både som bryggeristed og turistdestinasjon.

Hvis Kristian Sivertsen var ei øl ville den være lys og lett med mye kullsyre, fordi han har mye energi. Det ville vært ei sånn øl som folk flest liker, fordi han er en hyggelig fyr. Den ville være vanskelig å definere, fordi han har mange lag og mange interesser. Og helst skulle du skålt med han på Helgeland, for ingen steder er bedre, synes daglig leder av Raus bryggeri og en av innehaverne av Visit Nesna.

Kristian skåler med øl

Skål for Helgeland! Kristian er helgelandspatriot på sin hals. Født og oppvokst på Nesna, med røtter rundt om på hele Helgelandskysten. Som Vega, Træna og Lurøy.

Brygging og reiseliv

Men nå skal vi ikke bli helt opphengt i øl-assosiasjoner. Pådriveren Kristian må nesten få lov til å beskrive seg på vanlig vis også.

– Jeg er blid, omgjengelig og glad i mennesker. Mamma lærte meg tidlig å hilse på folk fordi man vet aldri hvilke dører som åpner seg da. Jeg har sterk rettferdighetssans, er lydhør, ydmyk og konstruktiv. Og så liker jeg at jeg ikke er helt A4.

I tillegg til øl og turisme sitter Kristian i kommunestyret og er en av drivkreftene bak festivalen Sjyen som er tuftet på frivillighet og dugnadsinnsats. Og det var her tanken om Raus på sett og vis ble født.

– Jeg har alltid vært glad i øl. Etter hvert fikk jeg opp øynene for annen øl enn bare pils og da åpnet det seg en ny smaksdimensjon. Jeg og noen kompiser fikk lyst til å lage et eget øl til festivalen, litt sånn for artig. Vi hadde høytidelig ølsmaking med 150 stykker på lanseringa og fikk kjempegode tilbakemeldinger. Å se reaksjonene og engasjementet var utrolig artig og vi fant da at vi ville satse på dette.

Raus filosofi

Produktrekka består i dag av butikkølet Raus nordlending, Raus øyværing, Raus havørn og en IPA, de fører eget juleøl og et nytt pol-øl er på gang. Ingrediensene er de tradisjonelle: Malt og bygg, hvete eller havre, i tillegg til humle som er rik på smaksstoffer og syre og Kveik-gjær med en fruktig og sitrusaktig karakter.

Navnet Raus kom fra en samtale med venner som hadde en litt trollete arbeidsgiver.

– Jeg sa da at det å være raus skulle være en av mine viktigste verdier hvis jeg startet en bedrift. Og det er et godt navn som også spiller på at vi ikke sparer på noe når det kommer til smak og ingredienser.

Inn i større lokaler

Nå er Raus i ferd med å ekspandere og skal inn i lokalene der Nesnalobben holdt til før. Da blir det atskillig større boltreplass og bryggeriet tar i større grad form som sted for eventer og smaksopplevelser.

– Folk kan komme å se på hva vi holder på med, delta på ølsmaking og foredrag. Eller bare ta seg ei øl selvsagt. Vi ser for oss at det blir både intime trubadurkonserter, standup og forskjellig annet. Hos oss får man smake og lukte og høre historien bak produktene. Det blir artig å få vise frem ølet i en setting der gjestene kan få brukt sansene sine. Vi får dessuten flere og større gjæringstanker. Det betyr enda større produksjon enn i dag, sier Kristian.

Paradis

Samtidig som bryggeriet tar ytterligere fart, så bygges Visit Nesna, som promoterer kommunen,  sakte med sikkert opp.

– Vi liker å tenke på Nesna som porten til Helgeland. Herfra når du alt med båt. Det er et paradis som er vanskelig å bare feste med ord og bilder, det må oppleves. Det er et paradis. Det som er normalt for oss, er veldig eksklusivt og fint for andre.

Historiene fra  gamle dager og nåtid opplever turistene som veldig eksotisk, forteller han.

– Vi kjenner hver en krinkelkrok her, og det å kunne sette besøkende og turister i land på ei øde strand er helt fabelaktig. Vi skjønner det ikke godt nok ennå hvor latterlig fint det er på Helgeland, for en skatt vi sitter på. Det er en jobb å forstå at vi kan levere opplevelser i verdensklasse. Hvis du vil flytte hit finner du egentlig alt. Når du innser alle fordelene ved å bo her synes jeg det er vanskelig å forstå hvorfor man vil bo i en storby. Man blir frelst. Men vi må også forvalte alt det fantastiske vi har med kløkt og ta vare på naturen og samspillet mellom natur og folk.

Kristian som sitter på stranda

Helgeland er en skatt med store opplevelser sommer som vinter. Foto: FarOutFocus, Hans Petter Sørensen

 

Bygd med bytilsnitt

Etter tidligere å ha jobbet med flyktninger og innvandrerungdom på Nesna i mange år er Kristian også veldig interessert i andre kulturer og det som kan skje av positive ringvirkninger når ulike kulturer møter hverandre.

– Vi har hatt mange flytninger i forhold kommunestørrelsen her på Nesna og det har gått veldig bra. Det er givende og inspirerende å møte unge og voksne fra alle verdenshjørner. Og vi trenger utlendinger skal vi vokse. Det klarer vi ikke alene. Vi er nå glade i å ligge med hverandre, men vi klarer ikke lage SÅ mange unger, ler han.

Og at småsteder ikke er åpne og inkluderende og vanskelig å få innpass i for nye, mener han Nesna motbeviser.

– Vi har vært vant  til å ta i mot studenter og nye mennesker i over 100 år. Vi er ei bygd med bytilsnitt, for folk fra hele Norge og verden kommer hit for å jobbe.

Med så mange jern i ilden, i tillegg til familie og unger, er han ikke redd for å brenne seg ut?

– Nei. Det verste du kunne gjort med meg er å ta fra meg alt jeg holder på med, da hadde jeg blitt sprø. Jeg liker å ha mange baller i lufta.  Og det er så lett å spørre folk om hjelp her på Nesna. De er ressurssterke og stiller alltid opp. Målet er å skape arbeidsplasser og bli flere ansatte. Vi må tørre å tenke stort, at vi også skal levere øl til de store byene i Norge, sier Kristian og korker samtalen. Øl skal brygges, avtaler inngås og Helgeland befestes sterkere på Norgeskartet!

Kristian på topptur, kjører ski

Å drive bedrift er altoppslukende for Kristian. Men han har god struktur på tiden med unger og dame og fritiden brukes til jakt, toppturer, fiske og hytteliv. Foto: Halvor Hilmersen

 

Siste artikler

Vi respekterer ditt personvern

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Send inn ditt arrangement

1. Kontaktinformasjon vil ikke være synlig på arrangementet, og brukes kun av oss for å ta kontakt med deg om nødvendig.
2. Ditt arrangement vil bli evaluert før det publiseres.
3. Ved å benytte deg av vårt kontaktskjema, godtar du våre personvernvilkår.