fbpx
Smeltedigelen logo
  • Festival
  • Konsert

Smeltedigelen: Samiske kortfilmer i storformat, med komponist Johan Sara

Event
Hvor: Rana , Nordland Teater Hovedscenen
Når: 31. oktober 2020

Gå til arrangement

Johan Sara jr er en samisk musiker (gitar og joik), komponist, produsent, lærer, arrangør, og utøver av samtidsmusikk med røtter i samisk tradisjon.

I forbindelse med visning av 3 samiske kortfilmer kommer komponisten Johan Sara til å holde et foredrag knyttet til kortfilmene. 16 år med et omfattende arbeid med lyd, musikk, dikt og film. Johan Sara jr har tatt utgangspunkt i sine samiske røtter, lyden av vidda, joik, reinsdyr, hunder og vann danner instrumentariet i musikken.

Lørdag, 31 oktober, 2020 – 16:00

«Mitt referansepunkt kommer fra den samiske måten å tenke på, vår kultur og tradisjoner. Det finnes en energi mellom naturen og mennesket. I tusenvis av år har det samiske folk levd av naturen, og gjør det fortsatt i dag. Selv om verden er blitt modernisert, vil naturen alltid ha sin egen prosess og vise sitt sanne ansikt. Kan du tydelig se dine omgivelser og høre alle lyder? Ta med deg lydene inn i framtiden som en påminnelse om ditt opphav»

Del 1. SEA SÁMI, SEE filmen om den sterke sjøsamiske kvinnen ved havet. I karrige kår og hardt klima har mennesker i det arktiske overlevd i uminnelige tider. Kvinnen bærer livet i det matriarkalske samiske samfunn og alle tunge bører.

Filmen har tatt utgangspunkt i musikken til Johan Sara jr. sin trilogi: Sea Sami, See (2016), Transforming (2017) og Understanding (2019). Albumene er eterisk, suggererende og rørende vakre.

Del 2. KORTFILM FRA TRANSMISSION CD
«Jeg har levd gjennom de forskjellige årstidene i den arktiske naturen, og ble oppmerksom på naturens lyder. Hver årstid har sin egen skygge av lyd, hvert dyr har en melodi og hver fugl har en distinkt sang. I -40 grader er stillheten merkbar»

Del 3. DUORGGAT DOARGGISTIT
I «Duorggat doarggistit» hugges 4 små bjørketrær (duorga) ved et vann på vidda. Trærne kvistes og riset tas med, mens stammene blir stående igjen nedstukket i landskapet.

Kjøp billetter her

Arrangementer

Vi respekterer ditt personvern

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Send inn ditt arrangement

1. Kontaktinformasjon vil ikke være synlig på arrangementet, og brukes kun av oss for å ta kontakt med deg om nødvendig.
2. Ditt arrangement vil bli evaluert før det publiseres.
3. Ved å benytte deg av vårt kontaktskjema, godtar du våre personvernvilkår.