fbpx
Tre menn i gummibåt, i bakgrunnen ser vi skipet Sandy Hook
  • Film

Rana Filmklubb: Orions belte

Event
Hvor: Rana , Park 22 Byscena
Når: 18. november 2020

Gå til arrangement

MERK: Rana Filmklubb forholder seg til FHIs retningslinjer for smittevern. De tar derfor et lite forbehold om at smittesituasjonen kan ha endret seg innen dette arrangementet. Holder deg oppdatert på arrangementsiden på Facebook.

Orions belte er en heidundrende, politisk action-thriller som i sin tid begeistret det norske kinopublikum og alle som var lei norsk sosialrealisme på 70-tallet.

Filmen fra 1985 om de tre småkriminelle karene ombord på den slitne frakteskuta «Sandy Hook» er en filmatisering av Jon Michlets bok fra 1977. På Svalbard tar de oppdraget «å miste en bulldozer» på havet for å tjene seg litt svarte penger på forsikringssvindel. Det planter dem midt i et livsfarlig internasjonalt politisk stormaktspill hvor lille Norge trues av Sovjetiske interesser på Kvitøya. De må flykte for livet for «En mus utfordrer vel ikke en bjørn?»

Selv om handlingen i Orions belte er oppdiktet var kapprustningen mellom Sovjetunionen og USA en høyst reell trussel mot verdensfreden og norske interesser i Barentsregionen. Det var ulike meninger om det var Sovjet, USA eller begge supermaktene som var fienden. Boka til Jon Michelet anbefales for å sette seg litt bedre inn i hvorfor russerne skyter først!

I dag er Orions belte å regne som en norsk filmklassiker og var med på å løfte norsk filmproduksjon til et høyere nivå. Fotograf Harald Paalgård gjør en kjempeinnsats. Helge Jordal ble filmstjerne og filmmusikken gir fortsatt frysninger på ryggen. Så får vi bære over med at de russiske helikopterne som brukes i filmen er amerikanske. Husk det er 35 år siden filmen ble laget!

Trailer: https://youtu.be/ML33S-UOiaI

Norsk, 1985
Tittel: Orions Belte
Regi: Ola Solum
Med: Helge Jordal, Sverre Anker Ousdal, Hans Ola Sørlie
Manus: Richard Harris
Språk: Norsk, også tatt opp i engelskspråklig versjon
Lengde: 1 t. 43 min.
Sensur: 16 år

—-
STED: Park 22 Byscena
Dørene åpner 18:00, filmen startes 18:30
Før filmstart vil det være en kort introduksjon av filmen.
For å se film hos Rana filmklubb må du være medlem. De selger medlemskap i døra. (vipps og cash).
– Semestermedlem: kr 250,-
– Semestermedlem student/under 26: kr 100,-
– Medlem og se en film: kr 100,-
Som vanlig selges det forfriskninger i baren. Velkommen!

Arrangementer

Vi respekterer ditt personvern

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Send inn ditt arrangement

1. Kontaktinformasjon vil ikke være synlig på arrangementet, og brukes kun av oss for å ta kontakt med deg om nødvendig.
2. Ditt arrangement vil bli evaluert før det publiseres.
3. Ved å benytte deg av vårt kontaktskjema, godtar du våre personvernvilkår.