fbpx
  • Kurs

Kurs i Kavlhuebetting

Event
Hvor: Nesna , Helgeland Museum
Når: 12. desember 2020

Gå til arrangement

Lær å bette kavlhue. Jann Sandøy har lang erfaring fra kavlhuebetting. Lørdag 12. desember kl. 14-17 holder han kurs i teknikken på museet. Siden det er begrenset antall plasser er det fint med forhåndspåmelding til tlf. 954 72 260.

Kursavgift 100,-.

Betting av kavlhue er en gammel teknikk som ble brukt til fiskeredskap. Rundt 1840 ble et nytt flytemiddel for fiskeredskap, glasskavlen, funnet opp. I rundt hundre år var de innbundne glasskulene et viktig redskap i fiskeriene. For å beskytte glasset bedre, og samtidig skape feste, ble en nettpose lagt rundt kula. Den kaltes ei kavlhue eller kavlhud. Nettposen var rett og slett et lite garn. I den ene eller begge endene fikk det en løkke som kunne festes i kavlbåndet på garnet. Fiskerne hadde allerede de nødvendige ferdighetene fra garnbinding. Nå ble disse overført til betting av kavlhue. Nettet kunne lages av kokos, hamp, sisal, snøre, kunstfiber, gammelt redskap som line m.m. Gamle trosser fikk nytt liv som kavlhuer. Å binde kavlhue var for mange av kystbarna tidlig lærdom. Det fantes forskjellige teknikker, og var nærmest som et eget håndverk å regne. Til betting ble egne nåler benyttet. Det fantes mange metoder å bette inn en kavl på. Noen innebar knuter, andre ikke. Andre hadde det som kalles stolpe. Nettet kunne bettes, og så smettes over kavlen og snurpes sammen. Enkelte bettere begynte på midten, med et ‘magebelte’. Andre la opp en ring nederst rundt kavlen og startet der.

Alt dette kan dere lære mer om 12. desember på museet. Velkommen.

Arrangementer

Vi respekterer ditt personvern

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Send inn ditt arrangement

1. Kontaktinformasjon vil ikke være synlig på arrangementet, og brukes kun av oss for å ta kontakt med deg om nødvendig.
2. Ditt arrangement vil bli evaluert før det publiseres.
3. Ved å benytte deg av vårt kontaktskjema, godtar du våre personvernvilkår.