fbpx

Kappe land

Event
Hvor: Vega , Folkets Hus Vega
Når: 9. november 2022

Gå til arrangement

«Kappe land» er navnet på en gammel barnelek, hvor målet var å stjele land med en kniv. I vår historie blir vi minnet på hvordan internasjonal storpolitikk kan påvirke ei lita fjellbygd i Nordland.
Nyere forskning viser at stress og traumer fra ekstreme opplevelser kan sette seg på cellenivå og overføres til neste generasjon. Hva skjer når ei hel bygd bli rammet?
6. september 1942 smeller det på Tangen ved vakre Majavatn. Gestapo er på sporet av motstandsbevegelsen. Menn fra Linge-kompaniet ligger i bakhold. Det blir en blodig trefning.
Midt i kaoset finner vi Gustav Kappfjell, som er på feil sted til feil tid, ute i et uskyldig ærend.
Under okkupasjonsdagene i 1940 kjempet Gustav tappert side om side med mange unge menn fra Helgeland, men nå er han lei og sjuk av krig og elendighet. Han vil bare leve i fred med naturen.
Femti senere står Gustav på Majavatn stasjon, hvor ei ung tysk kvinne på flukt fra sine egne barndomstraumer stiger av toget. Hun er på jakt etter svar, og Gustav tvinges tilbake til de dramatiske krigsdagene, — til minnene han helst vil glemme.

Bakgrunn
Majavatn-affæren kostet 24 unge menn fra Helgeland og 10 motstandsmenn i Trondheim livet.
I 1942 kom tyske Gestapo på sporet av motstandsbevegelsen, og det hele kulminerte med trefninger ved Tangen gård høsten 1942. Dette førte til en lokal opprulling hvor 24 menn fra Helgeland og 10 motstandsmenn i Trondheim ble henrettet i Falstad leir 8. og 9. oktober 1942.
Forestillingen «Kappe land» har blitt til gjennom research og intervjuer, og de historiske fakta er behandlet med respekt og etterrettelighet med utgangspunkt i tilgjengelige kilder.

Arrangementer

Vi respekterer ditt personvern

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Send inn ditt arrangement

1. Kontaktinformasjon vil ikke være synlig på arrangementet, og brukes kun av oss for å ta kontakt med deg om nødvendig.
2. Ditt arrangement vil bli evaluert før det publiseres.
3. Ved å benytte deg av vårt kontaktskjema, godtar du våre personvernvilkår.