fbpx
  • Festival
  • Teater / Stand-up / Forestilling

Festspillene Helgeland: Fimbulvinteren

Event
Når: 3. juli 2021

Gå til arrangement

Historien om «Fimbulvinteren» – den treårige vinteren som forårsaket død og fordervelse og la landskapet øde og samfunnet i grus – innleder den siste delen av «Voluspå» – Ragnarok. Endetidsberetniningen i Norrøn mytologi.

Nyere forskning forteller oss  at denne mytologiske forestillingen kan være basert på en reell hendelse. Arkeologiske funn fra tiden tekstene er skrevet i bekrefter at det skjedde ekstreme klimaforandringer i dette tidsrommet. Hovedteorien er at enorme askeskyer fra et vulkanutbrudd blokkerte for solen og sørget for det som lignet på en treårsvinter.

Denne teorien resonnerer godt med klimaforandringene vi opplever id ag, og dette har inspirert Raymond Enoksen til å skrive verket «Fimbulvinteren», som presenteres på åpningskonserten på Festspillene Helgeland 2021. Her burde med andre ord alt ligge til rette for et storslått og dramatisk verk.

Det skal godt gjøres om du ikke har hørt noen av komposisjonene til Raymond  Enoksen. Den travle filmkomponisten har over 300 medieproduksjoner bak seg. Han har blant annet komponert musikken til Lars Monsenes mange tv-serier, til mye omtalte dramastorsatsninger som «Atlantic Crossing» og «Maxitaxi Driver», barneserien «Rabalder» og sist, men ikke minst, til dokumentarfilmen om krigsheltinnen Liv Grannes fra Mosjøen, «Nordlands Jeanne d ́Arc», som nylig har rullet over kinolerretene.

Han har tidligere samarbeidet med Vefsn-Ensemblet med verket «Spor i Sneen» basert på dikt av nasjonalhelten Helge Ingstad, og til årets festspill har han tatt på seg oppgaven med å skrivet et større verk som blander musikk, lyddesign, film/bilde og dans.

Fortellingen om Filmbulvinteren er hentet fra Den yngre Edda og den handler om den fryktelige treårsvinteren, som la landskapene øde og utslettet hele samfunn. Fortellingen innleder den siste delen av «Voluspå» – Ragnarok. Endetidsberetniningen i Norrøn mytologi. Her burde med andre ord alt ligge til rette for et storslått og dramatisk verk.

Arrangementer

Vi respekterer ditt personvern

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Send inn ditt arrangement

1. Kontaktinformasjon vil ikke være synlig på arrangementet, og brukes kun av oss for å ta kontakt med deg om nødvendig.
2. Ditt arrangement vil bli evaluert før det publiseres.
3. Ved å benytte deg av vårt kontaktskjema, godtar du våre personvernvilkår.