fbpx
  • Film

Festspillene Helgeland: «Det meste er hav»

Event
Hvor: Vefsn , Mosjøen Kulturhus
Når: 6. juli 2021

Gå til arrangement

Trygve Luktvasslimo presenterer en visning av fire ramsalte filmer på Festspillene Helgeland, deriblant sin egen novellefilm «Den veganske tannbørsten», i filmprogrammet «Det meste er hav». Filmskaperen har alltid vært fascinert av havet, til tross for at han egentlig er en landkrabbe.

«Havet er både hverdag og uendelighet. Der forliser cruiseskip og der seiler sildetrålere side om side. Havet rommer øde øyer hvor kulingen aldri løyer. Havet svelger stille unna menneskehetens avgasser og synder. Vi plukker plast i fjæra, men ¾ av søpla vår synker til bunns og vi treffer den senere igjen på vår egen middagstallerken. Filmene i Det meste er hav handler om utopisk lengsel og store mysterier. Det fascinerende havet har vært motiv for menneskenes historiefortelling i uminnelige tider.»

– Hva er det som er så fascinerende med havet?, spør de filmskaper og kurator Trygve Luktvasslimo.

– Alt er fascinerende med havet! Det begynte jo med at festivalsjef Carl Ninian Wika ville at jeg ville vise min egen film, som jo foregår delvis på havet og under havet. Så utviklet det seg og jeg endte opp med å ta med tre andre filmer. Havet slutter aldri å fascinere meg. Jeg er jo egentlig en landkrabbe som har har vokst opp i nordkommunen i Vefsn. Nå bor jeg ved en strand og er omgitt av vann. Jeg trur jeg må ha vært fisker i mitt tidligere liv. Jeg liker å dykke og fiske og er veldig tiltrukket av havet.

– Jeg har sett mange filmer og lest bøker om havet. I fortellertradisjoner er havet så mange ting. Det symboliserer ofte både stor fare og store hemmeligheter. Det er deler av havet vi enda ikke har vært. De store havdypene er nesten som ørkener under vann der det ikke er mye som lever, det er bare mystiske avgrunner.

Dette er filmene i «Det meste er hav»:
– I Go Further Under, av James Newitt
– Pearl Diver, av Margrethe Danielsen
– Havets sølv, av Are Pilskog
– Den veganske tannbørsten, av Trygve Luktvasslimo

Velkommen!

Arrangementer

Vi respekterer ditt personvern

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Send inn ditt arrangement

1. Kontaktinformasjon vil ikke være synlig på arrangementet, og brukes kun av oss for å ta kontakt med deg om nødvendig.
2. Ditt arrangement vil bli evaluert før det publiseres.
3. Ved å benytte deg av vårt kontaktskjema, godtar du våre personvernvilkår.