fbpx
  • Festival
  • Konsert

Festspillene Helgeland: Avslutningsforestilling – Beethoven 5. + Bathos

Event
Hvor: Vefsn , Mosjøen Kulturhus
Når: 11. juli 2020

Gå til arrangement

Beethoven 5. + Bathos – avslutningskonsert: Festspillene Helgeland avslutter med selveste skjebnesymfonien av Ludwig van Beethoven. Toppensymfonikerne under ledelse av dirigent Nicholas Carthy vil ta oss med til de dypeste og mest inderlige følelser den klassiske musikken har å by på. Symfonien er Beethovens 5., og har markert seg som et av de mest sentrale verk i musikkhistorien. Bathos er en slagverkstrio som i 2020 vant Ungdommens Musikkmesterskap. Trioen består av Håkon Drevland, Geir Strande Syrrist og Simen Brenden. De jobber aktivt for å utfordre seg selv og publikum med nytt og spennende repertoar, og arbeider tett med samtidskomponister. De har sin utdanning fra Norges Musikkhøgskole.

Ludwig van Beethoven ble født i 1770, og i 2020 fryder en hel musikkverden seg over å feire ham. Beethoven er den mest framførte klassiske komponisten i verden og en av de viktigste ambassadørene for europeisk kultur. Hans verk tilhører hele menneskehetens kulturarv. Interessen for musikken hans har forblitt uforminsket gjennom århundrer og blitt et globalt fenomen. Beethoven er allestedsnærværende og stadig moderne. Navnet hans er kjent langt utenfor musikkens verden. Han fascinerer, beveger og forener mennesker i alle verdensdeler.

Beethoven skapte musikalske univers og verk som sprengte grensene for menneskets fantasi i hans tid og etterlot et varig inntrykk i musikkhistorien. Han er et fascinerende bevis på at menneskets kreativitet ikke kjenner noen grenser. Hans radikale kunstnerskap har gjort ham til en inspirasjon og forbilde for utallige mennesker. Musikken hans er visjonær og gjenspeiler samfunnet i en omveltningstilstand. Hans verk gir stemme til en sterk vilje for sosial endring, humanisme, kunstnerisk frihet og samfunnsmessige visjoner som har universell gyldighet den dag i dag. Musikken hans fører oss til sentrale spørsmål om vår identitet og samfunnets fremtid.

Blant Beethovens mange mesterverk, har Toppenkurset og Festspillene Helgeland valgt å sette opp et av hans mest ikoniske verk, Symfoni nr 5 i c-moll «Skjebnesymfonien». De første, mektige og symboltunge tonene i symfonien er trolig det mest kjente og gjenkjennbare motivet i den klassiske musikken. Disse tonene, ofte tolket som lyden av at skjebnen banker på døren, kan få oss til å tenke på at vår tidsalder er en skjebnetime for planeten vår. Snart 250 år etter sin fødsel er Beethoven stadig like aktuell, noe som gjenspeiles i The Beethoven Pastorale Project som har som målsetning å få større oppmerksomhet rundt truslene mot natur, klima og miljø.

Verden rundt har mange av arrangementene i forbindelse med BTHVN2020 måttet avlyses på grunn av Covid-19. I denne skjebnetiden for verdens land, er valget av hovedverk ved avslutningen av Festspillene Helgeland uttrykk for at vi befinner oss i et skjebnefellesskap og at de ideelle tanker som ligger til grunn for Beethovens kunstneriske gjerning kan gi oss troen på at dette er noe vi skal mestre med forente krefter.

 

Billetter

Arrangementer

Vi respekterer ditt personvern

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Send inn ditt arrangement

1. Kontaktinformasjon vil ikke være synlig på arrangementet, og brukes kun av oss for å ta kontakt med deg om nødvendig.
2. Ditt arrangement vil bli evaluert før det publiseres.
3. Ved å benytte deg av vårt kontaktskjema, godtar du våre personvernvilkår.