fbpx
John-Erik Andersen

Foto: Freimen Photography

Alt er mulig – bare du vil det sterkt nok

Death metal, Iron Maiden-tribute, ølbrygging og barneskolelærer. John Erik Andersen (38) elsker å ha mange baller i lufta.

– Musikken kom nok inn i blodet under oppveksten, der barndommen var preget av et hus fullt av Beatles-plater og to kassegitarer.

 

KONSTANT NYSGJERRIG

John Erik er mannen som tydeligvis ikke kan ha nok jern i ilden. Så har han da også alltid vært en person som liker nye ting, han er født med en naturlig nysgjerrighet og et brennende ønske om å skape noe.

Så skjedde det noe helt spesielt da en ung John Erik oppdaget Iron Maiden, Metallica og Guns N’ Roses.

– Plutselig brettet det seg ut et ny og magisk verden. Den ville jeg inn i.

ALLTID NYSGJERRIG: – Jeg elsker å skaffe meg ny kunnskap, forske litt på ting. Enten det er snakk om historie, filosofi, religion, ølsorter eller musikk, sier John Erik Andersen. Som også elsker å reise og så langt har vært innom 24 land. Og flere skal det bli.

 

PUNK, JAZZ OG KORPS

En forståelsesfull rektor Bjørnar Vevelstad låste opp musikkrommet på Båsmoen skole, slik at guttegjengen kunne leke seg når skolen var over. Så gikk det slag i slag. Kornett, saksofon og trommer i korpset. Trommer og bass i punk- og progjazz-band. Timer hos gitarlærer Frode Hansen på musikkskolen.

Men det var først da han skapte bandet Allfader i 2001 at det hele ble skikkelig alvor. Et band som til nå har gitt ut to hele album, på svært respekterte Osmose Production, et fransk selskap som har spesialisert seg på death metal, black metal og gothic metal.

John Erik som spiller gitar

HARDTSLÅENDE MUSIKER: Som frontmann i Allfader gir John Erik Andersen absolutt alt på scenen. – Det finnes en primal energi i death metal som er direkte befriende. FOTO: FREIMEN PHOTOGRAPHY.

 

DEN IRRITERTE ATEISTEN

Allfader er et av flere navn på Odin, og det norrøne har alltid hatt en klar kobling til metal-miljøet. For John Erik handler det også om en interessen for alt fra filosofi og religion til middelalder og andre verdenskrig.

– Jeg ser på meg selv som en irritert ateist, sier 38-åringen.

Som trekkes mot death metal på grunn av musikkens iboende, primale energi hvor vokalen blir like mye et rytmeinstrument. Samtidig bruker han mye tid på tekstene:

– Det handler om å finne de rette ordene, fraser som passer inn i musikken og som stemmer rent rytmisk.

 

ØLETS MAGISKE VERDEN

Men musikken ble ikke karriereveien, den tok en 13 år lang sving innom Vinmonopolet. Og en tur til San Fransisco ble inngangsporten til ølets magiske verden.

– Det var en Anchor Steam.

Altså et rødbrunt øl med aner helt tilbake til 1896. Tilbake på jobb begynte John Erik å kikke nærmere på en del sjeldne ølsorter som sto i Vinmonopolets hyller. Sakte, men usigelig sikkert, vokste ønsket om et eget bryggeri frem

Dette var ikke mulig så lenge han jobbet på Vinmonopolet, men da var han allerede i gang med å utdanne seg til lærer. Og jobbskiftet åpnet for nye muligheter.

– Vi fikk ”stjele” navnet fra en kompis.

Og navnet er det geniale ”AS Norsk Gjærverk”. Lokaler er sikret og nå er de i ferd med å få på plass utstyret.

– Vi håper å kunne få frem et juleøl, men stresser ikke. Dette skal være gøy og det skal bli bra.

John Erik som brygger øl

BRYGGER PÅ NOE STORT: Med navnet AS Norsk Gjærverk i boks, er John Erik Andersen og vennene i full gang med å skape sitt eget mikrobryggeri.

 

 

ET EKTE HELGELANDS-PROSJEKT

Midt oppe i dette er John Erik også engasjert i Norges kanskje beste Iron Maiden-tribute band – Maiden Norway. Et band med tre medlemmer fra Rana, et fra Leirfjord og sistemann en Oslo-bosatt vefsning.

– Sånn sett kan du kalle det et ekte helgelandsprosjekt, sier John Erik.

Han har også funnet stor og dyp glede i sin nye jobb som lærer.

– Personlig har jeg aldri brydd med om hva folk tenker om det jeg driver med og interesserer meg for. Jeg har alltid fulgt min egen vei, enten det var siviltjeneste eller musikksmak. Som lærer har jeg lyst til å formidle de samme verdiene.

 

STÅ OPP FOR HVA DU MENER

– I tillegg til den rene fagkunnskapen mener jeg skolen også har en forpliktelse til å skape hele mennesker. Lede gode borgere på rett vei. Vise dem at det er viktig å stå opp for det du mener. Til sjuende og siste koker det vel ned til integritet, på en måte.

Selv blir han et godt eksempel i så måte, hvor du kan være en brølende og svett death metal-vokalist samtidig som du er en omsorgsfull lærer med kontaktmøter og gjennomgang av dagens lekser.

Og ikke minst, samboer med Kristina og pappa til Helle (1,5).

John Erik smiler

STERKT BEHOV FOR Å YTRE SEG: – Jeg har nok alltid følt på at jeg trenger å ytre meg, å mene noe, skape noe, stå for noe. Det er også noe jeg prøver å formidle til elevene mine, sier John Erik Andersen.

 

ALT ER MULIG PÅ HELGELAND

Med unntak av ett år i Trondheim, har John Erik tilbragt livet på Helgeland og er storfornøyd med det:

– Magisk natur, flotte folk og mange muligheter. Så tenker jeg også at Helgeland med fordel kunne blitt enda bedre på å trekke i samme retning. Vi har så mange muligheter, så gode forutsetninger.

John Erik myser mot sola

FARGERIK TILVÆRELSE: – Helgeland er stort nok alene til at du kan realisere absolutt alt av drømmer her, sier John Erik Andersen.

– For all del, det er ikke noe galt i å reise ut og hente ny kunnskap, nye inspirasjoner. Men jeg mener at det også er viktig å vise at Helgeland er stort nok alene til at du kan realisere absolutt alt av drømmer her.

– Bare du vil det nok.

 

Siste artikler

Vi respekterer ditt personvern

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Send inn ditt arrangement

1. Kontaktinformasjon vil ikke være synlig på arrangementet, og brukes kun av oss for å ta kontakt med deg om nødvendig.
2. Ditt arrangement vil bli evaluert før det publiseres.
3. Ved å benytte deg av vårt kontaktskjema, godtar du våre personvernvilkår.